EDWARD DE BONO

Zdravnik in psiholog dr. Edward de Bono, ki se najraje predstavi kar kot mislec-razmišljevalec, je vodilna svetovna avtoriteta na področju kreativnega razmišljanja in neposrednega poučevanja razmišljanja kot spretnosti. S pomočjo svojih metod uči generirati ideje, ustvarjalno in domiselno razmišljati ter uporabljati možgane na drugačen način, kot smo se jih ''učili'' uporabljati. Edinstveno zanj je, da lahko enakovredno dela z učenci, direktorji največjih korporacij ter z vladnimi ustanovami. Napisal preko 80 knjig, ki so prevedene v več kot 40 jezikov. Bil je povabljen na predavanja v vsaj 55 držav, sedemkrat tudi v Slovenijo (2003, 2005, dvakrat 2010, 2012, 2014 in 2015).

 

avtor fotografij: Aleš Hostnik

Edward de Bono v Sloveniji

De Bono je prvič obiskal Slovenijo avgusta 2003 kot ključni govornik na mednarodnem interdisciplinarnem srečanju za spodbujanje kreativnosti z vseh področij človeškega duha, New Moment Ideas Campus v Piranu. Z veseljem se je vrnil na naslednji Ideas Campus avgusta 2005 in ostal več dni.

Januarja 2010 je predaval 500 poslušalcem iz vse države na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, septembra 2010 je govoril 330 menedžerjem na Jesenskem srečanju Združenja Manager v Portorožu, oktobra 2010 pa 100 oboževalcem v Tehnološkem parku v Ljubljani. V Slovenijo je prišel za 10 dni, kajti pripotoval je, da Nastjo Mulej, Bojano Tancer in sodelavce nauči orodij za poučevanje razmišljanja otrok v šolah (CoRT). Takrat se je srečal tudi s predsednikom države, dr. Danilom Türkom, predsednikom državnega sveta, mag. Blažem Kavčičem, ministrom za šolstvo in šport, dr. Igorjem Lukšičem, ter vodjo Urada za razvoj šolstva, dr. Andrejo Barle Lakota.

Septembra 2012 je spoznal podpredsednika državnega zbora, Jakoba Presečnika, in župana Ljubljane, Zorana Jankovića, odgovarjal na vprašanja 150 največjih privržencev in predaval 150 udeležencem konference POMP.

Septembra 2014 je bil osrednji govornik na 4. konferenci o kreativnosti v Murski Soboti (130 udeležencev), na 2. kadrovski konferenci Sklada RS za kadre in štipendije (500 udeležencev) ter na posvetovanju sekcije Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (180 udeležencev), srečal pa se je tudi s šolniki, ki poučujejo razmišljanje po njegovih metodah CoRT (100 udeležencev). Predaval je poslancem in zaposlenim Državnega zbora (40 udeležencev) in se srečal z njihovim predsednikom, dr. Milanom Brglezom. 

Junija 2015 je prišel kot Ambasador znanosti na Akademsko gospodarski kongres, ki ga je organizirala Life Learning Academia, v tednu dni svojega obiska pa se je srečal tudi z razmišljevalci v Kopru, Ljubljani in Kranju. 

 

avtor fotografij: Aleš Hostnik

Kratek življenjepis

Edward de Bono se je rodil 19. maja 1933 na Malti. Med vojno je obiskoval St Edward's College, potem pa Univerzo na Malti. Diplomiral je na medicinski fakulteti in delal kot kardiolog, potem pa nadaljeval šolanje v Oxfordu, kjer je dobil častno diplomo iz psihologije in fiziologije, kasneje še doktorat iz medicine. Ima tudi doktorat Univerze v Cambridgu. Služboval je na univerzah v Oxfordu, Londonu, Cambridgu in Harvardu.

Več o njem na www.edwdebono.com

ŠEST KLOBUKOV RAZMIŠLJANJA

KONSTRUKTIVNO IN SISTEMATIČNO

LATERALNO RAZMIŠLJANJE

SVEŽI KONCEPTI, NOVE IDEJE

ENOSTAVNOST V
RAZMIŠLJANJU

ZAČNITE RAZMIŠLJATI JASNEJE

METODA
CoRT

NAUČIMO OTROKE RAZMIŠLJATI - V ŠOLI

POZITIVNA
REVOLUCIJA

KAJ LAHKO SAMI STORIMO ZA BOLJŠI SVET

KAKO IMETI
USTVARJALNE
IDEJE