LATERALNO RAZMIŠLJANJE - O KNJIGI

ŽELITE BITI BOLJ USTVARJALNI ALI SAMO PONAVLJATI SPODNJE FRAZE?

"Samo umetniki so ustvarjalni." Kaj pa inženirji, znanstveniki, finančniki, podjetniki...? Pri ustvarjalnosti gre za spreminjanje zaznav, konceptov in idej. Umetniki pravzaprav niti niso najbolj ustvarjalni, samo največji med njimi so kaj zares spremenili, večinoma pa so samo stilisti.

"Ideje se kar zgodijo."
Lahko čakamo, da bodo prišle, vendar jih ne bo veliko. Lahko pa se potrudimo in jih zavestno iščemo. Ter tako tudi najdemo.

"Ustvarjalnost je odvisna od talenta." To je zelo pogosto in tradicionalno mnenje ter najpogostejši izgovor ljudi. Dejansko so nekateri naravno bolj radovedni, drugi imajo bolj živahno domišljijo, tretji se bolj potrudijo spreminjati ustaljeno. Toda za ustvarjalnost je potrebna samo motivacija in kasneje tudi disciplina pri upoštevanju orodij lateralnega razmišljanja.

"Samo uporniki so ustvarjalni."
Uporniki so ustvarjalni, ker želijo biti drugačni in izstopati. Danes, ko nam je Edward de Bono pojasnil, da so naši možgani kot informacijski sistem, ki se sam organizira, tvori vzorce in kako lahko te rutinske vzorce presekamo, so lahko vsi ustvarjalni. Gre samo za željo po novih idejah – če je uporniki nimajo, in če jo konformisti imajo, potem bodo konformisti celo bolj ustvarjalni.

"Dovolj je, da smo osvobojeni."
Pogosto se ponavlja tudi mnenje, da imamo zavezane roke, in da zato nismo ustvarjalni. Ljudi vzpodbujamo, naj se osvobodijo, naj bodo igrivi in otroški, kar najpogosteje omogočajo tehnike viharjenja možganov. Toda otroci so ustvarjalni samo zato, ker še nimajo vzpostavljenih veliko ustaljenih vzorcev razmišljanja. In če ne boste znali igrati violine, je ne boste igrali niti, če boste imeli odvezane roke. Potrebujete namreč znanje tehnike.

"Orodja in tehnike omejujejo." Ta fraza izhaja iz prejšnje. Ljudje mislijo, da morajo biti samo igrivi, pa bodo ideje kar padale. Sistematične tehnike in metode se jim zdijo preozke. Toda v resnici orodje poveča naše sposobnosti. Tako kot ključ poveča naše zmožnosti, da odidemo iz zaklenjene sobe.

Na 140 straneh spremljate razlago o delovanju svojim možganov, ki se sami organizirajo v rutinske vzorce, spoznavate tehnike, da to namerno presežete – kadar ustvarjalno razmišljanje, nove ideje, koncepte, alternative zares potrebujete, ter mnoge vaje, da vam tovrstno razmišljanje preide v navado.

Avtor: dr. Edward de Bono
Prevajalka: mag. Nastja Mulej
Lektor: Ddr. Matjaž Mulej
Jezik: Slovenščina
Število strani: 140

Cena: 20 EUR (vključena DDV in poštnina)

Sest klobukov razmisljanjaKnjigo lahko plačate tudi enostavneje, ceneje in hitreje s pomočjo Hal mBills in pripadajoče QR kode! 

 

 

 

Naročilnica knjiga - lateralno razmišljanje

Naročilnica za knjige


Če gre za podjetje:

 po računu   po naročilnici 


Prepišite varnostno kodo:

  Refresh Captcha  
 

ŠEST KLOBUKOV RAZMIŠLJANJA

KONSTRUKTIVNO IN SISTEMATIČNO

LATERALNO RAZMIŠLJANJE

SVEŽI KONCEPTI, NOVE IDEJE

ENOSTAVNOST V
RAZMIŠLJANJU

ZAČNITE RAZMIŠLJATI JASNEJE

METODA
CoRT

NAUČIMO OTROKE RAZMIŠLJATI - V ŠOLI

POZITIVNA
REVOLUCIJA

KAJ LAHKO SAMI STORIMO ZA BOLJŠI SVET

KAKO IMETI
USTVARJALNE
IDEJE